Memenin baş kısmının çevresinde, yani areola bölgesinde çıkan kabarcıklar genellikle büyük hormonal değişimler geçirildiği dönemde ortaya çıkar. Hamilelik bunların başında gelir. Ancak memenin kahverengi kısmındaki kabarcıklar bir çok ayrı sebepten meydana gelmiş olabilir. Memenin kahverengi bölgedeki pütürcük şeklindeki kabarcıklar aslında birer yağ bezidir. Herhangi bir ağrı ya da sızıya sebep olmazlar. Bu kabarıklıklar litaratürde Montgomery tuberkülleri olarak geçer.
Meme erojen bir bölgedir. Erojen bölgelerde cilt daha hassastır. Ve cildin diğer bölgelerine göre reseptör sayısı daha fazladır. Meme vücutta yağların toplandığı bölgelerden biri olduğu için çeşitli hormonal sebeplerden bu yağ bezleri ortaya çıkar. Kişiye hiç bir zararı yoktur. Bu kabarcıkları asla sıkarak, ya da iğneyle müdahale etmeyin. Bu çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Erojen bölgelerdeki yağ bezelerinin derin kökleri diğer reseptörlerle de iç içe geçmiş vaziyettedir.
Meme Ucu Etrafındaki Kabarcıklar Neden Olur? Nasıl Geçer?
Memenin kahverengi kısmındaki kabarcıklar beyazımsı minik yumrulara benzerler. Kıl köklerindeki yapıyı andırırlar. Kabarıkların ortaya çıkmasının temel sebebi hormonal değişimlerdir demiştik.
Bu hormonal değişimler;
- Gebelik ve doğum
- Emzirme dönemi
- Hızlı kilo almak
- Ergenlik dönemi
Ayrıca bunların yanı sıra genetik olarak yatkınlıkta çok önemlidir. Büyük memeleri olan bazı kadınlarda memenin kahverengi kısmının çapı 8-9cm e kadar çıkabilir. Bu tamamen kalıtsaldır. Ve bu bölgenin büyük olması daha fazla yağ bezesi demektir. Ancak küçük göğüslü kadınlarda da bu durum görülür.
Bu durum sizi ya da eşinizi rahatsız edecek bir durum değildir. Ancak çok rahatsız edici bir görüntü olduğunu düşünüyorsanız doktorunuzla bunu paylaşın. Hekiminiz eğer cerrahi bir operasyon gerekliyse ya da mümkünse sizinle bunu istişare ederek bir karar verecektir. Bu bezelerin zamanla kendiliğinden geçmesi mümkün değildir. Fakat belirginliği dönem dönem azalabilir.
Meme Başı ve Meme Ucu Kabarcıkları
Bu ikisi birbirine karıştırılmamalıdır. Burada anlattığımız kabarcıklar; meme ucu haricindeki bölgelerdeki pütürcüklerdir. Görselde iki farklı durumu görüyoruz. Meme ucunda meydana gelen süt kabarcıkları ağrılı ve acı verici olabilir. Genellikle emzirme döneminde ortaya çıkar. Böyle bir durumda doktora başvurunuz. Ayrıca burayı tıklayarak meme ucunda görülen sağlık sorunları ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Memenin kahverengi kısmında yani areora bölgesindeki kabarcıklar ise herhangi bir ağrıya sebep olmazlar. Eğer sizi psikolojik olarak rahatsız ediyorsa estetik cerrahi operasyonları için doktora başvurabilirsiniz.
Hamile değilim, neden meme ucumun etrafında kabarcıklar var?
Henüz hiç hamilelik yaşamamış kadınların da meme ucu etrafında pütürcükler olması oldukça yaygın bir durumdur. Memenin kahverengi kısmına areola denir. Areola zaten yağ bezlerinin yoğun olduğu bir dokudur. Hamilelikte yalnızca bu bezlerin görünürlüğü artar veya ortaya çıkar. Bu bezlerin belirginleşmesi hamileliğin ilk belirtilerinden olduğu gözlemlenmiştir.
Montgomery tüberküllerinin belirginleşmesinin diğer sebepleri
Stres: Meme vücüdun hassas bir bölgesidir. Stresli dönemlerde hormonal değişimlerle birlikte kabarcıklar ortaya çıkabilir.
Doğum Kontrol Hapı: Haplarda hormonal döngüyü bozduğu için kabarcıkların çıkmasına sebebiyet verebilir. Ayrıca diğer hormonal dengeyi değiştirecek ilaçlarda aynı etkiyi yaratabilir.
Menapoz: Bu dönemde memenin kahverengi kısmındaki kabarcıklar belirginleşir.
Areola’nın Görevi Nedir?
Areola memenin kahverengi kısmıdır. Meme başını ve koyu pigmentli alanı kapsar. Ortalama olarak kadınlarda areola çapı 5cm dir. Ancak bazı kadınlarda memenin kahverengi kısmı 10cm ve üzerine de çıkabilir. Bu genetik yatkınlığa, emzirmeye ve yaşa bağlıdır. Areola pembe, kırmızı, açık kahve çok koyu kahve renkleri gibi bir çok farklı tona sahip olabilir. Hamilelikle birlikte areola bölgesi daha koyu bir renge dönüşür. Genellikle esmer kadınlarda daha koyu, açık tenli kadınlar daha açık renk bir areolaya sahiptir.
Areola bölgesi yağ bezlerinin yoğun olduğu bir bölgedir. Ve yağlı dokusuyla meme ucunun nemli ve canlı kalmasını sağlar. Emzirirken ki zedelenmelere daha dayanıklıdır. Memenin kahverengi kısmındaki kabarcıklar yağ bezleridir.
SAYFA İÇERİĞİ