meme

Meme Ucunda Kaşıntı ve Kızarıklık

Kadınlarda meme ucunda kaşıntı ve kızarıklığın bir çok ayrı sebebi olabilir. Meme başı dediğimiz areola bölgesinde de çeşitli sebeplerden dolayı kızarıklık olabilir. Bu kaşıntı çoğunlukla kötü bir hastalığın habercisi değildir. Ancak bazı durumlarda ise meme kanserinin belirtisi de olabilir. Meme başında ve ucunda kaşıntı ve kızarıklığın sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz.

+ Özellikle gebelik döneminde meme başı ve meme ucu gelişim gösterir. Süt bezleri ve süt kanallarının harekete geçtiği bir dönemdir. Bu gelişim döneminde sıklıkla meme ucunda kaşıntı veya kızarıklık görülebilir.

+ Kullanılan şampuan veya duş jelinin meme ucunda alerji yapması muhtemeldir. Böyle bir durumda kişinin kendini iyi takip etmesi ve alerjiye sebep olan maddeyi tespit etmesi gerekir.

+ Kullanılan sütyenler kimi zaman alerjiye sebep olabilir. Memedeki en hassas bölge olan meme başı bu alerjiye ilk tepkiyi gösteren bölge olacaktır. Pamuklu sütyenlerde alerji olma ihtimaliniz daha azdır. Teninizle uyum sağlayan hava alan bir sütyen tercih etmelisiniz. Meme başında kaşıntı devam ettiği süre zarfında meme başının ve çevresinin hava alması sağlanmalıdır.

+ Kullandığınız ilaçlara karşı vücudunuz alerji geliştirebilir. Alerji ilk olarak cillteki en hassas bölgelerinde etkinlik gösterir. Meme başı ve meme ucu, parmak araları, dudaklar, koltukaltı gibi bölgelerde alerji reaksiyonlarının yoğun etkin olduğu bölgelerdir.

+ Meme ucunun fiziksel sebeplerden dolayı tahriş olması kaşıntıya sebebiyet olabilir. Fiziksel bir temasla oluşan kızarıklıklar 2-3 gün içinde kaybolacaktır.

+ Yoğun emzirme yapan kadınlarda kızarıklık kronikleşebilir. Böyle durumlarda tek memenizle emzirmeyi sürdürüp diğer tahriş olan diğer meme ucuna tedavi uygulaması yapılmalıdır.

+ Bazı sağlık problemleri meme ucunda kaşıntıya sebebiyet verebilir. Karaciğer ve böbrek hastalıklarında meme ucunda ve başında kaşıntı meydana gelebilir. Ayrıca şeker hastası olan kişilerin meme başında kaşıntı yaşadıkları bilinmektedir.

+ Memede mantar oluşması kaşıntıya sebep olan bir diğer hastalıktır. Mantarlar genellikle pişiğe sebep olurlar. Bu mantarların giderilmesi için hijyen ve krem uygulaması yapılmalıdır. Memede pişik başlığı altında detaylı bilgiye buradan oluşabilirsiniz.

+ Bunların yanı sıra paget hastalığı olarak bilinen ve erken tedavi edilmezse kansere kadar ilerleyen meme başı hastalıkları da vardır. Meme başında ya da ucunda iki üç haftadır geçmeyen kızarıklık veya iltihaplanma varsa vakit kaybetmeden doktora başvurun.

Meme Ucunda Kaşıntı ve Paget Hastalığı

Memenin Paget Hastalığı nadir görülen ancak tüm meme kanserlerinin yüzde üçünde saptanan bir vakadır. Meme ucu çevresindeki alanda gelişen egzama ve döküntü benzeri bir belirtiyle ortaya çıkar. Kızarıklık ve ağrı meydana gelebilir. Kaşıntı sıklıkla görülür. İsilik gibi bir görüntüsü vardır. Deride karıncalanma, döküntü ve kabuk bağlama, meme başının pul pul olup kaşınması ve meme ucundan akıntı görülebilir. Wiki English

meme ucunda kaşıntı ve paget hastalığı

İlk kez 1874 yılında İngiltereli Doktor James Paget tarafından bulunmuştur, ve memede görülen kaşıntıyla bağlantısı ortaya çıkarılmıştır.

Uygulanan tedavilere rağmen eğer meme ucunuzda ve meme başınızda 3 haftadır geçmeyen bir kaşıntı varsa doktora başvurun. Eğer meme ucunda sarı ya da koyu renkli akıntı var ise bu akıntıdan numune alarak ya da memeden biyopsi ile patolojik bir tespit yapılması gerekir.

Memede Paget Kimlerde Görülür?

Çoğunlukla kadınlarda görülmekle birlikte erkeklerde de nadir de olsa meme ucunda paget hastalığına rastlanmaktadir. 50 yaş ve üzeri kadın hastalarda görülme ihtimali daha yüksektir. Kadınlarda paget hastalığının yaş ortalaması 57’dir. Birçok kanser türü gibi ailenizden genetik olarak risk faktörü oluşturur. Özetle diyebilir ki memede paget oluşumu en çok ileri yaşlardaki kadınlarda gözlemlenir.

Memede Paget Nasıl Tespit Edilir? Belirtileri Nelerdir?

Memede ucunda kaşıntı kızarıklık ile başlayan bu hastalığın tespiti için biyopsi yapmak gerekir. Aksi takdirde diğer egzamalarla karıştırılıp yanlış bir teşhis konulabilir. Memede elle yapılan kontrollerinin yarısında tümör ele gelmeyebilir. Radyoloji taramalarında da memenin Paget hastalığının tespit edilmesi zordur. Bu sebeple biyopsi testleri bu hastalığın tanısını koymak için en net yöntemdir.

Memede Paget Nasıl Tedavi Edilir?

Yapılan tetkikler sonucu memede kanser hücrelerin varlığı saptanmış ise kanserli dokuyu vucudunuzdan çıkarılması gerekecektir. Yapılan son bilimsel tedavilerde mümkün oldukça ufak parça alınması mümkün olabilmektedir. Eğer ilerlemiş bir durum var ise memenin tamamı çıkarılabilir. Koltukaltındaki lenf düğümleri de operasyonla çıkarılır. Memenin çıkarılması işlemine mastektomi adı verilir.

 

About makromasti

Check Also

Memenin Alınması – Mastektomi Ameliyatı

Memenin tümünün cerrahi olarak alındığı operasyona mastektomi denir. Memenin alınması, bazı durumlarda meme kanserinin tedavisi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir