meme

Doğumun Yaklaştığını Nasıl Anlarım?

Gebelik süreci, her kadın için hem heyecanlı hem de meşakkatli bir yoldur. Bu sürecin sonuna gelindiğinde doğumun yaklaştığını anlamak gerekli adımların atılması açısından büyük önem arz eder. 9 ay tamamlanırken anne adaylarının aklındaki en kritik soru her daim doğumun yaklaştığını nasıl anlarım olmuştur. Normal bir hamilelik süreci, 9 ay 10 gün yani yaklaşık olarak 40 hafta sonunda bebeğin doğumu ile neticelenir.

doğumun yaklaştığını nasıl anlarım

Bazı durumlarda erken doğum gözlemlenirken bazen ise bu sürenin geçmesi mümkündür. Dolayısıyla doğumun yaklaştığını anlamak için işaretleri beklemek gerekir. Doğum belirtileri nelerdir sorusunun yanıtı başlıca olarak aşağıda sıralandığı gibidir.

  • Rahim ve karın bölgesinde kasılmaların meydana gelmesi (bu kasılmalar, ağrı şeklinde kendisini gösterir ve Braxton Hicks kasılmaları olarak isimlendirilir.)
  • Karın bölgesinde belirli aralıklar ile sancıların gözlemlenmesi ve sona ermeksizin düzenli bir şekilde devam etmesi
  • Bu sancılar, regl dönemindeki ağrılara benzer ancak daha şiddetli olabilmektedir
  • Anne adayında art arda ve sıklıkla tuvalete çıkma isteğinin oluşması
  • Üst karın tarafında anne adayının bir rahatlama hissetmiş olması
  • Bebeğin dünyaya gelmek üzere doğum kanalına doğru ilerlemesi
  • Halk arasında su gelmesi olarak da bilinen plasentadaki suyun boşalması
  • Sırt bölgesinde ağrılar ve krampların hissedilmesi

Unutulmaması gereken en önemli husus, her gebeliğin kendisine özgü olabileceği gibi doğum belirtileri konusunda da değişikliklerin meydana gelebileceğidir. Doğumun yaklaştığını gösteren belirtiler çok çeşitlidir ve her anne adayında kendisini farklı şekillerde gösterebilir. En yaygın belirtiler yukarıda ifade edildiği gibidir. Özellikle su gelmesi ve sancıların ağırlaşması en kritik belirtiler arasında yer alır ve mutlaka dikkate alınmalı, hekim ile iletişime geçilmelidir.

Hamileliğin 35. haftasından itibaren aralıklar ile kısa süren sancıların hissedilmesi olağandır. Bununla birlikte zaman ilerledikçe sancıların sıklığı artar ve süresi uzar, doğum yaklaştığında ise sancılar maksimum noktaya ulaşır. Aynı zamanda doğumun yaklaşması ile birlikte hamile kadınların vücudu doğumu gerçekleştirmek üzere kas ve eklemlerinde hareketliliğe gider ve bu durum da kendisini kramplar ile gösterir.

Doğumun Yaklaştığını Anlamanın Yolları

Anne karnındaki bebeği enfeksiyonlardan korumak üzere rahim ağzında bir tıkaç bulunur ve bu tıkaç, mukustan meydana gelir. Doğumun yaklaşmasının bir göstergesi olarak bebek aşağı iner ve bu tıkacı iteleyerek aşağı düşmesine neden olur. Mukuslu bu tabaka, kan ile birlikte dışarı atılır. Bazı bölgelerde bu tıkaç, nişan şeklinde isimlendirilir. Genellikle doğumdan birkaç gün önce bu olay yaşanır. Tüm bunlara ek olarak rahim ağzının açılması nedeni ile reglken olduğu miktarda kanama meydana gelebilir.

Hamile kadındaki kasılmalar, karın bölgesinde yer alan kesenin yırtılması ile sonuçlanır. Akabinde plasenta içerisindeki su dışarı atılır. Bebek, su gelmesinin ardından doğum kanalına doğru iner. Kadınlar, bu durumu şiddetli şekilde tuvaletlerinin gelmesi şeklinde ifade eder. Diyafram & mide hizasında ve üst karın bölgesinde rahatlama hissinin meydana gelmesi, bebeğin kanala inmesinden mütevellit gerçekleşir.

Doğum Yaklaşırken Neler Yapılmalıdır?

Doğum yaklaşırken neler yapılmalıdır ve sağlıklı bir doğum için nelere dikkat etmek gerekmelidir? Her şeyden önce anne adayı, kendisini doğuma psikolojik olarak hazırlamalıdır. Aynı zamanda fizyolojik olarak da vücudu rahatlatmak adına gevşeme egzersizlerini uygulamak yararlı olacaktır. Doğru nefes tekniklerinin öğrenilmesi, pelvis taban kasları üzerinde müdahale yetkisini genişletir. Bu sayede doğum, çok daha kolay bir şekilde gerçekleşebilir.

Anne adayları, yukarıdaki belirtileri yaşadığı veya süresini doldurduğu zaman ivedilik ile hekimi ile iletişime geçmeli ve doğumu gerçekleştirmeyi planladığı tıp merkezine gitmelidir. Hamilelik süresince doğumun hangi hastanede yapılacağı belirlenmelidir, ancak bazı durumlarda beklenmedik şekilde farklı hastanelere gitmek büyük bir sorun yaratmaz. Bu hususta hamile kadınlar, kendilerini her durumda rahat hissedecek şekilde telkin etmelidir.

Hamilelikler, farklı kadınlarda değişen belirtiler ile sona erebilir. Anne adayları, yukarıda yer alan belirtilerin hepsini veya bazılarını yaşayarak ya da hiçbirini yaşamadan dahi doğum gerçekleştirebilir. Bu nedenle düzenli olarak hekim muayenelerine gitmek ve gerekli takipleri gerçekleştirerek hekim önerilerine uymak son derece önemlidir. Kasılmalar hissedildikten sonra kısa süre takibi yapılır, şiddetlendiğinde hastaneye gidilir. Plasenta suyu boşalırsa ya da kan çıkışı olduğu gözlemleniyorsa ivedilik ile hastaneye gidilmelidir.

Hamilelik dönemi ile ilgili diğer yazılarımıza aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Hamilelik döneminde memede görülen değişiklikler

Hamilelikte ilk 3 ay

Ayrıca detaylı bir dış kaynak olarak wikipedia‘yı güvenli ve doğru buluyoruz.

About makromasti

Check Also

Memenin Alınması – Mastektomi Ameliyatı

Memenin tümünün cerrahi olarak alındığı operasyona mastektomi denir. Memenin alınması, bazı durumlarda meme kanserinin tedavisi …

One comment

  1. Kripto Para Neye Göre Yükselir

    Faydalı bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir