meme

Hamilelikte Memede Değişiklikler

Hamilelikte Memede Değişiklikler

Kadının kaçırılmış ilk menstrual (regl) periyodundan hemen sonra ostrojen ve progestron hormonlarının etkisiyle memelerde değişiklikler meydana gelir. Gebelik döneminde meme laktasyon(süt) için hazırlanır. Meme bezlerinde hipertrofi gelişerek boyutu büyür. Meme uçları belirgin oranda genişler ve meme uçlarının pigmentasonu artar, koyulaşır. Meme ucu çevresine dizilmiş çok sayıda küçük çıkıntılar gelişerek belirginleşir.

hamilelikte memede buyume ve degisimler

Yumurtlama döneminden itibaren göğüslerdeki değişimler gebeliğin haftasına göre farklılık gösterebilir. Genellikle memelerdeki ilk belirti kaşıntı ve hassasiyettir.

Hamilelikte Memede Renk Değişimi

Hamilelik döneminde meme ucunda koyulaşma meydana gelir. Bu bölgeye areola da (memenin kahveringi kısmı) denir. Özellikle hamileliğin son dönemlerinde meme ucunun renk pigmentasyonu artar ve koyu kahverengine döner. Bu gayet normal ve beklenen bir durumdur. Kadının emzirebilmesi için hazırlanan meme yapısı dışarıdan bakıldığı zaman en çok değişim meme uclarında gözlemlenir. Areola bölgesi hassas bir bölgedir. Vücudun hormonal değişimlerde çok fazla etkilenir.

Meme ucundaki renk değişimi kalıcı değildir. Bu sebeple tedavi edilmesi gibi bir şey de söz konusu değildir. Hamilelik döneminde meme ucunuzu sürekli olarak temiz tutmalı ve temizliğini yapmalısınız. Şampuan ya da vücut losyonu gibi ürünlerle meme ucunuzu tahriş etmemelisiniz.

Hamilelikte Memeler Ne Zaman Büyür?

Hamileliğin üçüncü ayının sonlarında memede büyüme başlar. Bunun nedeni gebelik dönemindeki hormonal değişimlerdir. Süt keselerinin ve süt kanallarının kalınlaşması ile meme emzirmeye hazır hale gelir. Özellikle hamileliğin altıncı ayının sonunda, meme gözle görülür ölçüde büyür. Büyümenin hızlı bir şekilde olması cilt tabakasında incelmelere neden olabilir.

gebelik dönemi meme göğüsler

Hamilelik döneminde memelerinizi ayna karşısında ara sıra kontrol etmelisiniz. Emzirme dönemi uzun bir zaman aralığıdır. Bu sebeple meme sağlığının korunması ve kontrol edilmesi önemlidir. Hamilelikte memelerin büyümesi doğumdan bir kaç hafta öncesine kadar devam edebilir.

Hamilelikte Meme Ucu Nasıl Olur?

Gebelik döneminde göğüslerde ilk değişim meme ucunda görülür. Meme ucu ikinci ayın sonunda daha erekt(sert) bir hal alır. Hamileliğin son aylarına doğru giderek büyür ve koyulaşarak çapını genişletir. Hamileliğin ilk haftalarından son haftalarına kadar meme ucunda gelişmeler devam eder. Bu dönemde memenize temas eden tekstil ürünlerinin meme ucunuza alerji yapmadığından emin olun.

Meme Ucunda Acı ve Ağrı Olur mu?

Hamileliğin altıncı haftasında meme ucunda hassasiyet başlar. Takibinde kaşıntı ve meme ucunda sızlama meydana gelebilir. Ancak aşırı acı ya da ağrı normal değildir. Böyle bir durumda doktora başvurmalısınız. Hamileliğin ilk haftalarından son haftalarına kadar memede ve meme ucunda bir çok değişim oluşur. Emzirme döneminden önce meme ucunda hassiyet cilt çatlaklarına sebebiyet verebilir. Böyle bir durumda meme ucu için özel kremler kullanılabilir.

Gebelikte Meme Ucunda Hassasiyet Neden Olur?

Gebelikte memelerde hassasiyetin nedeni memenin iç yapısını oluşturan süt bezlerinin ve damarların genişlemesidir. Göğüs bölgesine daha çok kan pompalanmaya başlanır. Kılcal damarlar kanla dolarak meme gelişimi için dokularda gerekli canlılık sağlanır. Bu kanlanma ve genişleme evresinde kaşıntı ve hassasiyet oluşması doğaldır. Gebelik döneminde sütyenin cildinize hava aldırmasına özen göstermelisiniz.

Gebelikte Memede Hassasiyet Ne Zaman Geçer?

Gebelik döneminde memelerin hassasiyeti genellikle sekizinci ayın sonunda geçer. Meme emzirmeye hazır hale gelmiş ve gelişimini tamamlamıştır. Bu dönemden sonra meme ucunda emzirmeye ile hassasiyetler gelişebilir.

Hamilelikte Memeden Süt Ne Zaman Gelmeye Başlar?

Memedeki değişiklikler ilk kez gebe kalan kadınlarda daha fazla fark edilir. Memelerden gebeliğin altıncı ayından sonra sıkıldığında sarımsı şeffaf bir sıvı olan kolostum gelmeye başlar. Antikor bakımından zengin olan kolostrum bebek içinde çok önemlidir. Doğum sonrası ilk günlerde de kolostum sıvısı gelmeye devam eder. Emzirmenin devamındaki üçüncü dördüncü gün anne sütü gelmeye başlar.

Gebelikte Memeden Sıvı Gelmesi Normal mi?

Hamileliğin altıncı ayından sonra bazı kadınlarda doğum öncesi memeden sıvı gelmesi görülebilir. Bu durum her kadında gözlemlenmemekle birlikte korkulacak bir durum yoktur. Bu durum memenin fizyolojik yapısıyla ilgilidir.

Eğer yalnızca bir memenizde akıntı oluyor ise sebebi bir enfeksiyon olabilir. Böyle bir durumda doktora başvurmalısınız.

Gebelikte Memenin Emilmesi

Gebelik döneminde memenin emilmesi ve sıkılması yanlıştır. Meme gelişim safhasındadır ve meme bebek için gerekli antikorları süt kanallarında muhafaza eder. Özellikle sütten önce gelen kolostum sıvısı bebeğin hastalıklara karşı bağışıklığını arttırır. Bu zengin bir besin maddesi bebek için hayati öneme sahip olabilir. Bu sebeple memenin doğumdan önce emilmesi doğru değildir.

Bebek için ilk altı ay yalnızca anne sütü verilmesi gerektiğini unutmayın. Anne sütü içeriğindeki eşsiz bileşenleri sayesinde bebeğin ihtiyaç duyacağı bağışıklığı sağlayacaktır. Anne sütünün yanında bebeğe ayrıca su vermeye de gerek yoktur.

Sütyen Kullanımı

Hamilelik dönemi boyunca meme hassasiyeti yüksektir. Gebelik boyunca memelerinize özen göstermeli ve oluşabilecek enfeksiyonlara karşı dikkatli olmalısınız. Özellikle çalışan hamile kadınlar bu dönemde daha çok dikkatli olmalıdır. Memelere baskı uygulamayan telsiz sütyenler tercih edilebilir. Emzirme öncesinde sporcu sütyenleri gibi rahat sütyenler tercih edilebilir.

Bir Hamile Sütyeninde Olması Gereken Özellikler

  • Yumuşak, esnek ve cildin nefes alabildiği sütyenler tercih edilmelidir.
  • Telsiz ama alttan destekli olmalıdır.
  • Memeleri sıkmamalı ve hiçbir noktasına baskı uygulamamalıdır.

Emzirme sütyenleri ideal yapıda olup hamilelik döneminde de kullanılabilir. Ancak emzirme sütyenini hamileliğin sekizinci ayından önce almamalısınız. Çünkü memelerin büyümesi hamileliğin son aylarına kadar devam edecektir.

Hamileyken Sütyen Takmasam Olur mu?

Hamilelikte sütyen takmak gereklidir. Eğer C ve üzeri cup sütyen ölçüsünde göğüsleriniz varsa mutlaka sütyen kullanmalısınız. Hamilelik süresi boyunca memeler giderek büyüyecek ve hassaslaşacaktır. Yerçekiminin meme dokusuna uyguladığı kuvvet cildinizi ve meme ucunuzu tahriş edebilir. Bu sebeple hem hijyen açısından hem de meme sağlığı açısından düzenli olarak sütyen kullanmak gerekir.

About makromasti

Check Also

Memenin Alınması – Mastektomi Ameliyatı

Memenin tümünün cerrahi olarak alındığı operasyona mastektomi denir. Memenin alınması, bazı durumlarda meme kanserinin tedavisi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir