Meme başı çöküklüğü memenin uç kısmının dışarı çıkık olması gerektiği halde memenin iç kısmında gömülmüş olması haline verilen isimdir. Kalıcı da geçici de meme başı çöküklüğü durumu olabilmektedir. Memenin normal görünümünde memenin uç kısmı dışarı çıkmış olmalıdır. Ancak bazı kadınlarda meme ucunun, baş kısmının çökmüş olması, çöküklüğü durumu ile karşılaşılabilmektedir.
Fotoğraftada görüldüğü üzere bu durum memenin dış kısmındaki uç derisinin dışarı doğru çıkmış olması gerektiği halde bunun olmamasıdır ve memenin başının içeriye ters olarak geçmiş olması halidir. Meme ucu çöküklüğü, geri halde çekilmiş olan meme uçlarına verilen bir isimdir. Bazı durumlarda kalıcı olan bu durumda, kişi böyle doğmuştur ve doğuştan meme ucu çöküklüğü vardır.
Bazı kişilerde ise sonradan meme başı çöküklüğü olur yani bu durum geçicidir. Bu durumu genelde kadınlarda görülen bir durum olsa da bazen erkeklerde de bu durumla karşılaşılabilinir. Bazı durumlarda iki memede bazı kişilerde ise bir memede yaşanabilir.
Meme Başı Çöküklüğünün Sebepleri
Bu durumun hem anatomik olarak yani doğuştan hem de sonradan yani geçici bir şekilde olduğunu, oluştuğunu görüyoruz. Bu durum kadınlar için emzirmeyi zor bir hale getiren bir olaydır. Bebek meme ucunu kavrayamaz ve ememez. Bu durum anneler için zorluk yaratabilir. Doktorunuzdan, uzman kişilerden anne adaylarının bu konuda ayrıntılı bilgi alması, muayene olması daha iyi olacaktır.
Çöküklük yapısal yani doğumsal olabilir. Genelde birçok hastanın en temel nedeni doğumsaldır. Meme travmalarında ve meme enfeksiyon durumlarında da meme başı çöküklüğü ile karşılaşılabilinir. Memenin büyümesi ve sarkması da başlıca sebepleri arasındadır. Gebelik ve emzirme dönemlerinde kadınlarda memede çöküklük oluşabilir.
Genelde kadınların yüzde 10’unda bu durumun yaşandığı gözlenmiştir. Bu istatistiki rakam artmaya başlamaktadır.
Meme Başı Çöküklüğü Ameliyatı
Meme başı çöküklüğü cerrahi olarak da cerrahi dışında da iki türlü tedavi edilebilir. Bazı kişilerde ameliyata gerek kalmadan, doktor bazı müdahaleler ile meme başını tedavi edebilmektedir. Ciddi bir biçimde memede çöküklüğü olan, kalıcı bu durumu yaşayanlarda ise cerrahi müdahale ve uzman desteği gerekmektedir.
Meme başı çöküklüğü ameliyatı durumunda meme başı bağı kesilerek, kalıcı ve uygun bir destek kullanılır ve tedavi edilir. Herkesin meme başı için uzman doktor müdahale edecek, kişiye en iyi gelecek cerrahi müdahaleyi uygulayacaktır. Ameliyatında süt kanalları korunarak, kadınların anneliği için önemli olan bebek emzirme durumu için de önlem alınır.
Ameliyatla meme başına destek yerleştirilir. Ayrıca süt kanalları da korunur. Süt kanalı korunarak yapılan ameliyatta meme başının çöküklüğü ile ilgili bir sorun yeniden yaşanırsa doktora başvurulmalıdır. Anestezi ile yapılan meme başı ameliyatlarında operasyon en az 1 saat sürmektedir. Böyle bir sorun yaşıyorsanız konuda uzman doktorlarla görüşerek daha detaylı bilgi almalısınız.
Hoffman Tekniği
Meme başı çöküklüğünde Hoffman tekniği ile de tedavi yapılmaktadır. Meme başı çöküklüğünde genel olarak iki tür tedavi yöntemi mevcuttur. Cerrahi operasyon, ameliyat veya cerrahi dışı müdahaleler ile tedavi mümkündür. Cerrahi dışı bir müdahale de Hoffman tekniğidir. Bu teknikte uzman doktor başparmaklar ile tedaviyi başlatır. Memeye masaj yapılır ve Hoffman tekniği ile meme başı çöküklüğü düzeltilmeye çalışılır.
Doktorunuz Hoffman tekniğinin sizin için en uygun tedavi olduğunu belirlerse bu yöntemle süreç başlatılır. Doktor başparmaklar ile memeye masaj yapar. Göğüs uçları masaj ile çıkarılmaya çalışılır. Meme başı çöküklüğünün giderilmesi, birçok kişi için Hoffman tekniği ile de yapılabilir. Burada önemli olan doktorun sizin için en uygun tedaviyi belirlemesidir.
Emme cihazları kullanılarak da Hoffman tekniği ile de bu sorun giderilebilir. Uzman bir doktor ile sorununun üstesinden gelebilirsiniz. Uzman desteği ve profesyonel yardım kişinin sağlığı ve olumlu bir tedavi süreci yaşaması için olmazsa olmazdır. Hoffman tekniği, emme cihazları gibi cerrahi dışı veya cerrahi operasyon, ameliyat ile de tedavisi yapılabilmektedir.
Son olarak yazımıza ingilizce bir kaynak koyarak incelemek isteyenlere konuyla ilgili doğru bilgiye ulaşmasında yardımcı olalım. Burayı tıklayarak yazıyı okuyabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.
SAYFA İÇERİĞİ